Historia

Alppilan Salamoiden alkuvuodet


Opetusneuvos Otso ”Jope” Vilhunen (1928-2013) perusti Alppilan Salamat Alppilan Yhteislyseon voimisteluseuraksi syksyllä 1959, kun Alppilan Yhteislyseo aloitti toimintansa. Seura toimi rekisteröimättömänä kouluseurana aina vuoteen 1985 saakka, ja se sai poikkeusluvan osallistua Suomen Voimisteluliiton kilpailutoimintaan.

Koko 1960-luvun ohjelmassa oli vain poikien teline- ja vapaavoimistelu. Poikien vapaavoimistelujoukkueet saavuttivat eri sarjoissa lukuisia voittoja Suomen Voimistelupäivillä ja Suomen Oppikoulujen Urheiluliiton mestaruuskilpailuissa. Mainittakoon, että esimerkiksi entinen Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen voimisteli seurassa Salamoiden alkuvuosina. Pelkästään vapaavoimisteluun erikoistunut ryhmä oli useita kertoja esiintymässä ulkomailla, mm. kutsuttuna kansainvälisen liikuntakasvatusjärjestön FIEP:n kongresseissa Strasbourgissa ja Brysselissä sekä Gymnaestrada-juhlilla Berliinissä ja Zürichissä.

Tyttöjen telinevoimistelu osaksi seuran toimintaa


Vuonna 1970 käynnistyi tyttöjen telineharjoittelu ja menestystä seurasi hyvin pian. Vuonna 1974 saatiin ensimmäinen Suomen mestaruus ja maajoukkue-edustus (Jaana Vilhunen). Syksy 1975 oli Alppilan Salamoiden historiassa erittäin merkittävä, sillä tällöin toiseksi tyttöjen valmentajaksi tuli Helene ”Hellu” Javén. Lisäresurssi valmennukseen ja tehostunut työnteko toivatkin pian uusia huippuja.

1970- ja 1980-luvun taitteessa seuran jäsenmäärä kasvoi selvästi. Alppilan mottona oli tuolloin, että jumppa on kivaa ja harrasteryhmien nimetkin olivat K, I, V, A ja A. Kivat-ryhmiä valmensivat Hellun johdolla vanhemmat kilpavoimistelijat. Valmentajat valittiin aina harjoitusten alussa ryhmään tyttöjen pituuden mukaan, jotta liikkeiden avustaminen oli mahdollista. Kaikkien ryhmien harjoitukset pidettiin Alppilan koululla. Telineet laitettiin aina harjoitusten alussa paikalleen ja purettiin harjoitusten päätteeksi, jotta seuraavana päivänä koululaiset pääsivät käyttämään liikuntasaleja. Lisäksi salit siivottiin harjoitusten jälkeen. Näin säästettiin ja saatiin pidettyä harjoitusmaksut varsin matalina. Kesäajat olivat voimistelijoiden kulta-aikaa, kun koululaiset olivat lomalla ja telineitä ei tarvinnut harjoitusten jälkeen purkaa vaan ne saatettiin jättää valmiiksi seuraavan päivän harjoituksia varten. Telineet oli koululla sijoiteltu niin, että yläkerran vasemman puoleisessa jumppasalissa oli puomit (aluksi puinen) ja oikean puoleisessa nojapuut sekä rekit. Alakerran juhlasalissa puolestaan harjoiteltiin hyppyä ja permantoa. Permantosarjat tehtiin lattialla ja volttipätkät harjoiteltiin kahdella päällekkäin laitetulla rullamatolla, joiden välissä oli vihreät pikkumatot pehmentämään tekemistä. Penikat olivat monilla kovilla, sillä harjoituksia oli kuitenkin enimmillään kuutena iltana ja kahtena aamuna viikossa.


Kilpailutoiminta

Voimistelupäiville seura on osallistunut joka, tai ainakin lähes joka vuosi näihin vuosiin asti. Niihin kuljettiin 1970-1990-luvulla aina yhdessä linja-autolla. Auton ikkunoihin askarreltiin ennen matkaanlähtöä kannatuskylttejä, jotta kaikki ohikulkijat tiesivät, että Alppilan voimistelijat olivat siinä matkalla kauden päätapahtumaan. Voimistelupäivien lisäksi myös Turussa marraskuussa järjestettyihin Simo Sappisen kilpailuihin matkattiin tilausautolla. Bussireissut olivat mahtavia yhteishengen kohottajia, kun eri ryhmissä harjoittelevat tytöt kohtasivat. Matkojen aikana tehtiin kisakampauksia eli perinteisesti ranskanlettejä, joihin kiinnitettiin valkoisia nauhoja.

Kilpavoimistelijoiden valmentajina toimi 1970-1980-luvulla Jope ja Hellu sekä nuoremmilla Kaisa Kallio (os. Hämäläinen). Koreografiat teki Eva Axelson. Parhaimpina vuosina yli puolet tyttöjen ja naisten maajoukkueesta koostui Alppilan Salamoiden voimistelijoista. EM- ja MM-kisoissa Suomea edustivat Marja Pajarinen (nyk.Räisänen), Heli Liukkonen (nyk. Tuokko) ja Terella Javén (nyk. Javén-Välimaa) sekä tyttöjen EM-kisoissa Mia Hellberg. Harjoitusten laatu parani myös, kun Töölön Kisahallille avattiin telinevoimisteluharjoitteluun tarkoitettu alue 1980-luvun alkupuolella.

Salamoiden 80-luvun loistokautta seurasi lievä taantuma, mutta ei kestänyt kauan, kun uudet kyvyt astuivat esiin. 90-luvun puolivälissä Leena-Kaisa Piiroinen (nyk. Yildirim) hallitsi selkeästi naisten telinevoimistelua Suomessa. Hän edusti maatamme lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa ja osallistui kaksi kertaa MM-kisoihin. Toinen MM-kisavoimistelijamme 90-luvulla oli Heidi Löflund (nyk. Löflund-Kuusela). Merkittävä rooli valmennustyössä oli tällöin myös venäläisillä valmentajilla Nikolailla ja Ivanilla, jotka kävivät säännöllisesti valmentamassa Alppilan voimistelijoita.

Voimistelijasta valmentajaksi ja päätoimiset valmentajat


Useat entiset voimistelijat jatkoivat seurassa oman voimisteluharrastuksen lopetettuaan valmentajina. Se oli heille harrastus ja tapa pysyä mukana hyvässä seurassa. Valmennus oli pitkään talkootyötä ja siitä maksettiin vain pieni korvaus lähinnä kattamaan matkakulut. Kukaan valmentaja ei tuolloin tehnyt valmennusta työkseen. Vasta 2000-luvun taitteessa ruvettiin maksamaan valmentajille pientä palkkaa tuntien mukaisesti. Uudistus oli Kari Pekkalan käsialaa. Hän toimi seuran varapuheenjohtajana tuohon aikaan. Myöhemmin Anu Kurosen puheenjohtajakauden aikana (2004-2012) seuraan palkattiin ensimmäinen päätoiminen valmentaja, Tigran Melkonyan, vuoden 2005 alussa. Vaikka Armeniasta tuntemattomaan Suomeen matkanneesta Tigranista ei tiedetty muuta kuin, että hän oli STVK:ssa työskentelevän valmentajan ystävä ja ammattivalmentaja, uskallettiin hänet palkata seuraan töihin lyhyen koejakson jälkeen. Alun kielihaasteistakin selvittiin ja yhteistyö Tigranin kanssa oli helppoa ja tulokset hienoja. Vuotta myöhemmin eli vuoden 2006 keväällä Tigranin perhe, lapset Liana ja Elen sekä vaimo Yevgine Poghosyan saapuivat Suomeen. Yevgine oli myös koulutukseltaan ammattivalmentaja ja hän aloitti heti valmentajan työt seurassa. Samoihin aikoihin 2000-luvun alkuvuosina harjoituksia alettiin pitämään myös Myllypurossa entisen kirjapainon tiloihin valmistuuneessa Liikuntamyllyssä. Toisaalta harjoitukset Alppilan koululla loppuivat harjoitusvälineiden vanhentuessa.

Kasvun vuodet


Ammatikseen tai lähes ammatikseen valmentaneet Marikki Pennanen ja Laura Kaipanen siirtyivät valmentamaan Alppilan Salamoihin vuonna 2009. Anu Kurosen siirtyessä 10 vuoden hallitusrupeaman jälkeen syrjään puheenjohtajan tehtävästä vuoden 2012 lopussa ja seuran jäsenmäärän edelleen kasvaessa, seuraan palkattiin kolmas päätoiminen työntekijä, Annukka Almenoksa, vuoden 2013 keväällä. Hänen toimenkuvaansa kuuluivat vahvasti valmennuksen ohella seurakoordinaattorin tehtävät, joita Anu ja hallituksen jäsenistä erityisesti Raila Kosonen ja sitä ennen Marja-Leena Ikävalko olivat ansiokkaasti aiemmin hoitaneet. Vuosina 2009-2015 seuran valmennusresurssit olivat erinomaiset ja palkintona valmentajien ja voimistelijoiden ahkerasta työstä oli 2015 telinevoimistelun joukkuekilpailun Suomen mestaruus (Mari Anttila, Vilja Grundström, Nea Kinnunen, Maija Leinonen, Agnes Suto, Eeva Tervomaa ja Anni Vuorinen), joka mainittiin heti kisan jälkeen teksti-tv:ssäkin. Tuona aikana seuralla oli useita edustuksia Minori- ja Bemari-ryhmässä sekä tyttöjen ja naisten maajoukkueessa. Maija Leinonen voitti useita SM- ja PM-mitaleja sekä edusti Suomea EM-, PM- , PEM-, JEM-, JPM- ja EYOF- kilpailuissa. Seuran nopea kasvu oli kuitenkin taloudellisesti haastava ja vuoden 2015 jälkeen seurasi taantuma.


TeamGym osaksi seuran lajivalikoimaa

Seuran voimistelijat olivat osallistuneet näytösvoimistelukilpailuihin Voimistelupäivillä useamman kerran vuosien varrella, mutta 1990-luvun lopussa seurassa käynnistyi varsinainen näytösvoimistelutoiminta (nykyään TeamGym). Pauliina Lahti (os. Saarinen) oli tässä kantava voima. Hän aloitti lajin parissa ns. noviisina, mutta eteni myöhemmin maajoukkuetason toimijaksi (varajoukueenjohtaja). Pauliinan ja Taru Sihvosen (os. Lampimäki) valmentama nuori TeamGym-joukkue voitti tyttöjen Suomen mestaruuskilpailuissa hopeaa vuonna 2009 ja kultaa Alppila-Fliku-82 yhteisjoukkueella vuonna 2010. Samassa vuoden 2010 Suomen mestaruuskilpailussa myös Alppila-Fliku-82 naisten joukkue voitti hopeaa. TeamGym-lajille ominainen yhteistyö eri seurojen välillä sai jatkoa myöhemmin 2010-luvulla, kun Alppilan ja Voimisteluseura Kiepin AS-Kieppi United aloitti toimintansa. Vuonna 2014 toiminnan aloittanutta Odessiat-joukkuetta oli perustamassa myös Alppilassa telinevoimistelu- ja TeamGym-harrastuksen aloittanut Venla Virtaintorppa. Venla on Suomen menestyneimpiä TeamGym-urheilijoita (useita EM- ja PM-kilpailuedustuksia tyttöjen ja naisten joukkueissa; 2017 PM-hopea Ollerupin (Tanska) sekajoukkuessa ja 2019 PM-pronssia GF-Örebron (Ruotsi) sekajoukkueessa).

Tuomarit


Valmentajien ja kannustavien vanhempien lisäksi tärkeä rooli seuran kilpatoiminnassa on aina ollut koulutetuilla tuomareilla. Seuraan saatiin 2000-luvulla useampi ylituomarikelpoinen tuomari, Raila Kosonen, Sini Rintala, Marikki Pennanen ja Tiina Linna, sekä myöhemmin myös Anna Santanen. Lisäksi Raila suoritti 2006 kansainvälisen tason tuomarikortin. Raila on toiminut sen jälkeen useassa kansainvälisessä kilpailussa Suomen tyttöjen ja naisten joukkueen tuomarina.

Seuran merkittävät tukijat ja seuratoimijat


Ministeri Aatos Erkko toimi 1980-90-luvulla seuran merkittävänä tukijana. Hän mm. kustansi Terella Javénin opintoja USA:ssa vuoden ajan. Seurassa oli tuolloin myös useita aktiivisia talkoovanhempia ja tukijoita, joille on tarvetta näinäkin päivinä. Harrastus ei tuonut ystäviä vain lapsille, vaan myös heidän vanhemmilleen, kun yhdessä järjestettiin tapahtumia ja kannustettiin kilpailuissa.

Seuran puheenjohtajina ovat Otso Vilhusen jälkeen 2000- ja 2010-luvulla toimineet Pasi Koskinen, Pärla Salomaa (ent. Helvi Norha), Anu Kuronen, Mia Ypyä, Johanna Kuisma ja Katri Uski. Nyt työtä jatkaa Johanna Vaha.

Lopuksi


Alppilan Salamoiden nimissä toimii edelleen myös miesveteraanien ryhmä, jota Otso Vilhunen veti aktiivisesti vuosikymmenien ajan. Ryhmä esiintyi muun muassa Suomen Suurkisojen (1990) pääjuhlassa Olympiastadionilla, vuonna1991 Gymnaestradassa Amsterdamissa, 1995 Berliinissä sekä vuonna 2003 Tanskan voimisteluliiton kutsusta Kööpenhaminassa.

Alppilan Salamoiden henki elää edelleen ja seurassa on tälläkin hetkellä monia toisessa tai mahdollisesti jopa kolmannessa polvessa voimistelevia lapsia. Vaikka telinevoimistelu ja TeamGym ovat varsin kilpailupainotteisia lajeja, seuramme huolehtii myös niistä, jotka haluavat harrastaa voimistelua ilman kilpailullisia tavoitteita – omaksi ilokseen ja parantaakseen fyysisiä valmiuksiaan hyvässä seurassa.

Kunnioitettavan 60 vuoden iän saavuttanut seura on nähnyt ja kokenut vuosien varrella yhtä ja toista. Nähtäväksi jää, mitä seuraavat vuosikymmenet tuovat tullessaan, kun esimerkiksi harjoitustilat joutuvat Töölön Kisahallin tulevan peruskorjauksen aikana muutoksen alle. Työmme jatkuu monella rintamalla – kuten Otso Vilhunen totesi vuonna 2004 kirjoittamassaan historiikissa.


Historiikin on kirjottanut seuran pitkäaikainen jäsen (voimistelija, valmentaja, tuomari, hallituksen jäsen, varapuheenjohtaja, vanhempi) Laura Kanto. Historiikkia varten on haastateltu entisiä seuran jäseniä ja Otso Vihusen kirjoittama historiikki on toiminut tämän uuden version pohjana.